Carlo Scarpa, Fondazione Quarini Stampalia garden, water detail

DSCN3517

Scarpa’s details often seem to negotiate space between existing structure or edges of walls, floors and constructional supports by leaving a carefully designed partial gaps (see my previous posts on Scarpa). This is partly due to the fluctuating water levels of Venice canals but also there is an introduction of temporal element in creation of spatial gaps. Undermining structural unity by introducing the gap he evokes time, an unexpected encounter with the structure. This particular water channel detail is quite unusual for Scarpa as not being along the edge but perpendicular to the space between two walls that bridges the gap between the walls from garden pool into outdoor Stampalia’s cafe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: